Piata de logistica si-a continuat dezvoltarea dinamica din ultimii ani, in ciuda crizei financiare, volumul tranzactiilor de pe piata de logistica depasind 220.000 de metri patrati, potrivit companiilor de consultanta. Planurile dezvoltatorilor de profil nu vor mai fi la fel de ambitioase ca in anii trecuti, insa vestul tarii va ramane in continuare tentant pentru companiile de logistica si transport.
Cei mai mari jucatori de pe piata de spatii logistice si industriale, Cefin Real Estate (Italia), ProLogis (Statele Unite) sau Portland Trust (Belgia) si-au continuat investitiile incepute in zona de vest a Capitalei, de-a lungul autostrazii Bucuresti-Pitesti, insa au aparut si investitori noi precum Eyemaxx (Austria), CTP Invest (Cehia), belgienii de la Warehouse de Pauw (WDP) sau European Future Group (Marea Britanie), care au atacat si orasele din provincie, mai ales cele din vest.
"Anul 2008 a insemnat pentru piata de spatii logistice din Romania un an cu o cerere constanta si un ritm dinamic de dezvoltare, la fel ca si in anul 2007. Volumul tranzactiilor efectuate pe piata de logistica a depasit 220.000 metri patrati, DTZ Echinox avand un aport de 30%, cu un total de 65.000 de metri patrati spatii depozitare si 4.500 de metri patrati spatii de birouri inchiriati in diverse parcuri logistice atat in Bucuresti, cat si in tara", afirma Rodica Tarcavu, directorul departamentului industrial din cadrul companiei DTZ Echinox.
Potrivit datelor companiei, circa 20% din volumul total al tranzactiilor a fost incheiat direct de catre dezvoltatori cu viitorii chiriasi.
Provincia, tot mai dinamica. Din cei 220.000 de metri patrati de spatii tranzactionate anul acesta, aproximativ 45.000 metri patrati au fost inchiriati in afara Bucurestiului, in orasele: Timisoara, Arad (orase atractive datorita apropierii de granita), Ploiesti si Pite