Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a contestat, ieri, scuzele emise de mai mulţi intelectuali turci populaţiei armene pentru geniocidul făcut de forţele Imperiului Otoman în timpul primului război mondial, avertizând că acestea ar putea încetini eforturile sale de a restabili relaţiile cu Armenia, scrie "The Guardian".
Scuzele, prezentate de intelectualii turci sub forma unei petiţii, au provocat proteste din partea naţionaliştilor de extremă dreapta, iar Erdogan a spus că Turcia nu are niciun motiv pentru care să îşi ceară scuze. "Nici eu nu accept sau susţin această campanie. Nu am comis nicio crimă, prin urmare nu avem de ce să ne cerem scuze", a spus primul ministrul Turciei. "Nicio ţară nu va beneficia din această acţiune, ci doar va crea probleme şi va anula paşii care au fost luaţi spre reabilitarea relaţiilor".
Ieri seară, organzatorii au anunţat că peste 11.000 de oameni au semnat scuzele, la două zile după ce apelul a fost lansat. Printre semnatari se regăsesc academicieni, scriitori şi jurnalilşti. Unul dintre organizatori, Cengiz Aktar, profesor de studii europene la universitatea Bachesehir din Istanbul, a spus că "din acest moment, oricine vorbeşte despre problema armenă va trebui să ia în considerare această expresie a conştiinţei".
Scuzele nu menţionează cuvântul genocid, însă recunoaşte că armenii au fost victimele "unei mari catastofe" în 1915 şi critică negarea autorităţilor turce. Guvernul armean, susţinut de istorici, susţine că aproape 1.5 milioane de armeni au murit în timpul expulzărilor ordonate de guvernul Imperiului Otoman.
Turcia respinge aceste acuzaţii şi a propus instituirea unei comisii comune pentru a investiga cazul.
Intelectualii turci îşi cer scuze armenilor