Fondatorul şi directorul executiv al grupului alimentar italian Parmalat a fost condamnat, azi-noapte, la zece ani de închisoare pentru rolul său în cel mai mare faliment din Europa. Calisto Tanzi a fost condamnat pentru fraudarea pieţei, fals în acte şi obstrucţionarea supravegherii pieţei. Alte şapte persoane, printre care trei foşti angajaţi ai Bank of America, au fost achitate, scrie "The Guardian".
Imperiul de lactate şi produse al lui Tanzi s-a prăbuşit în urmă cu cinci ani, având datorii totale de 14 miliarde de euro. Peste 100.000 de investitori privaţi şi-au pierdut banii.
Fondatorul Parmalat nu a depus mărturie în timpul procesului său şi nu a fost prezent la anunţarea verdictului, după cum prevede legislatura italiană, dar a folosit dreptul de a se adresa curţii în prima şi ultima fază a procesului. Tanzi a spus, luna trecută, că nu şi-a imaginat niciodată că "instrumentele financiare rezervate operatorilor specializaţi ar putea ajunge în buzunarele persoanelor private".
El a învinovăţit pentru situaţia creată băncile care au comercializat obligaţiunuile firmei sale. Tanzi a adăugat că "nu a orchestrat o fraudă pe cheltuiala investitorilor" şi a spus că a înţeles târziu că finanţele societăţii sale au fost deformate de "un sistem de oglinzi". Acuzarea, care a cerut o sentinţă de 13 ani pentru Tanzi, a susţinut cu succes că el a fost cel care a creat sistemul de ascundere al adevăratului stadiu al finanţelor societăţii.
Imperiul de 50 de ani
Fostul director executiv al Parmalat, care a împlinit 70 de ani săptămâna trecută, a fondat compania în urmă cu aproape 50 de ani. Compania a început cu comercializarea laptelui, extinzându-şi activitatea în domeniul iaurturilor şi al sucurilor naturale, iar, în 2000, avea 36.000 de angajaţi în 31 ţări. Scandalul a izbucnit când a ieşit la lumină că aproape