Fostul ministru al justiţiei este acuzat de membrii CNSAS că şi-a turnat colegii de facultate şi a dat o mână de ajutor şi la recrutarea altor persoane. Sursa: Agerpres
Rodica Stănoiu, fostul ministru al justiţiei, este cea care a recomandat-o pentru un „post“ la Securitate pe Aspazia Cojocaru, în prezent judecător la Curtea Constituţională. Aşa se arată în dosarul de colaborator al Securităţii, deschis pe numele Rodicăi Stănoiu de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), dosar contestat în prezent în instanţă de fostul ministru.
Astfel, într-o notă semnată cu numele conspirativ „Sanda“, din data de 22 mai 1984, Rodica Stănoiu le-ar fi prezentat profilul psihologic al Aspaziei Cojocaru, potrivit căruia aceasta emană „o anumită încredere, în măsura în care se stabileşte o relaţie cu ea. (...) Este foarte curioasă, sesizează foarte uşor tot ce se întâmplă în jurul ei“.
Practic, scopul acestei scurte caracterizări era acela de „a stabili dacă este pretabilă la colaborare cu noi (n.r. - Securitatea)“.
Ulterior, Cojocaru ar fi fost contactată de organele de Securitate, furnizând note informative sub numele conspirativ „Ana“.
Colegii de facultate, pe lista neagră a Securităţii
Aflată la studii în Strasbourg, Franţa, unde urma cursurile Facultăţii Internaţionale de Drept Comparat, Stănoiu ar fi consemnat în notele trimise către Securitate şi activitatea de peste hotare a altor trei colegi români: Raluca Bejan, un anume Mănescu şi Elena Caraşcă.
Despre acesta din urmă, „Sanda“ consemna, pe 5 iulie 1983, că, deşi „nu ştia aproape deloc limba franceză, a obţinut bursa şi recunoaşterea Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice (ASSO) datorită prietenei sale cu Liliana Roman (subl. Ofiţerului), cadru la ASSO, bună prietenă cu Ion Ceterchi“.
Mai