Numărul roboţilor comercializaţi în întreaga lume de marile companii a depăşit nivelul de 5,5 milioane de unităţi, iar peste doi-trei ani, se estimează că numărul acestora va creşte la peste 11 milioane. Sursa: price.ro
În prezent, roboţii inteligenţi îndeplinesc tot felul de roluri, fiind folosiţi atât pentru amuzament, cât şi pentru îngrijirea copiilor, bătrănilor şi bolnavilor.
Un expert în inteligenţa artificială, profesorul britanic Noel Sharkey, avertizează că acest tip de roboţi ar putea crea o clasă umană izolată de societate. Cercetătorul a oferit exemplul părinţilor care cumpără roboţi pe post de bone pentru copii.
"Trebuie să încercăm limitarea contactului oamenilor cu roboţii. Unii copii ajung să se obişnuiască atât de mult cu roboţii, încât sunt reticenţi la contactul cu oamenii", crede Sharkey, citat de The Independent.
Acesta spune că introducerea pe piaţă de roboţi tot mai performanţi determină mulţi părinţi să îşi lase copiii ore sau chiar zile întregi în grija "minunilor tehnologice".
Zeci de companii din Japonia şi Coreea de Sud produc roboţi capabilă să îngrijească copii şi bătrâni, iar unele s-au specializat în roboţii care pot constitui un sprijin pentru persoane cu diverse boli sau handicapuri.
Cele trei reguli ale roboţilor, formulate de scriitorul SF Isaac Asimov, în 1940:
1. Un robot nu trebuie să facă rău unei fiinţe umane.
2. Roboţii trebuie să respecte comenzile fiinţelor umane, cu excepţia celor care contravin primei reguli.
3. Un robot trebuie să îşi protejeze integritatea, atât timp cât modul în care o face nu presupune abateri de la primele două reguli.