Pentru a conserva „identitatea ucraineană” , autorităţile de la Kiev îi elimină din biblioteci pe Bulgakov şi Tolstoi. Pe fondul tensiunilor politice şi al relaţiilor din ce în ce mai reci cu Rusia, liderii „portocalii” de la Kiev caută tot felul de strategii pentru a intra din nou în graţiile electoratului. Cea mai recentă directivă vine de la Ministerul Culturii de la Kiev, care intenţionează să-i elimine din biblioteci pe autorii care i-au ofensat, într-un fel sau altul, pe ucraineni.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Tina Peresunko, le-a explicat jurnaliştilor de la publicaţia „Segodnia”, că prin această măsură “se urmăreşte să se pună capăt popularizării ideologiei antistatale şi antiucrainene”. Peresunko a menţionat că vor fi considerate drept literatură şovină toate cărţile în care se elogiază regimul totalitar al lui Stalin, atitudinea jignitoare sau persiflantă la adresa statalităţii ucrainene, mentalităţii şi limbii ucrainene.
Reprezentanta Ministerului Culturii de la Kiev a mai afirmat că va fi trecută la index literatura în care, de pe poziţiile ideologiei comuniste, poporul rus este descris ca fiind mai progresist decât celelalte popoare din URSS. Decizia responsabililor de la Kiev a provocat reacţii dure în instituţiile culturale din Ucraina. Natalia Morozova, directoarea biblioteciii regionale din Vinniţa, s-a arătat surprinsă.
”În spiritul deciziei ministerului ar trebui să-i scoatem din circuit şi pe marii clasici, precum Mihail Bulgakov sau Lev Tolstoi, dar
s-au gândit oare responsabilii noştri că operele acestor autori fac parte din tezaurul literaturii universale”, a menţionat, indignată, şefa celei mai mari biblioteci din Vinniţa, într-o discuţie cu jurnaliştii de la Segodnia.
Lista neagră a “şovinilor”
Publicaţia ucraineană susţine că pe lista neagră a autorilor “