Revolutia din Decembrie 1989 este inca, dupa 19 ani, cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei. Izbucnita la Timisoara si continuata la Bucuresti, dar extinsa apoi si in alte zeci de orase din tara, Revolutia Romana din Decembrie 1989 a insemnat in cifre contabilizate oficial 1142 de decedati si 3138 de raniti. Desfasurarea actiunilor a fost similara, urmand parca un tipar, in toate localitatile unde s-au inregistrat evenimente violente.
Numarul total al victimelor (morti, raniti, retinuti) depaseste, in prezent, cifra de 5000. Cele mai multe victime au fost in Capitala unde incepand cu din 22 decembrie 1989 au avut loc adevarate lupte de gherila urbana si rafuieli (uneori, personale) in care s-au folosit din plin munitie de razboi, de la gloante de pistol, la incarcaturi explozive de tun. In evidentele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) sunt inregistrati 760 de retinuti, cu toate ca peste 3000 de persoane au reclamat in primele luni ale lui 1990 faptul ca fusesera arestate ilegal incepand cu 16 decembrie 1989, pana in 10 ianuarie 1990. Surprinzator si in acelasi timp terifiant, numarul victimelor a crescut spectaculos (de aproximativ 10 ori) dupa fuga dictatorilor Elena si Nicolae Ceausescu, cei impuscati cu munitie de razboi provenind atat din randurile civililor chemati la lupta prin intermediul posturilor nationale de radio si televiziune, dar si din trupele Armatei, Securitatii si Militiei.
Nici una din victimele sau luptatorii din perioada Revolutiei nu a fost identificata de procurorii militari care au efectuat cercetari in dosarul revolutiei ca terorist sau facand parte din organizatii ale altor state.
Peste 800 de cazuri NUP
Anchetele privind crimele din Decembrie 1989 au fost pornite de procurori, sub presiunea opiniei publice, inca de la inceputul anului 1990. Amestecul pe