Amânarea plăţilor a devenit o obişnuinţă la facultăţile româneşti
„Asta-i lege de 30 de ani de când sunt eu în UVT”, a spus o angajată a universităţii.
Anul acesta nu a adus nimic nou studenţilor bursieri de la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT). Abia de astăzi, adică luna decembrie, adică ziua de 19, adică la începutul vacanţei, cu o întârziere de o lună şi jumătate, studenţii pot beneficia de banii de bursă. „Suntem în România”, a spus rectorul Talpoş. El a apreciat că vina aparţine Ministerului Finanţelor. „Ministerul Finanţelor este cel care poate fi răspunzător în această direcţie, în sensul că nu alocă resursele care se cuvin Ministerului Educaţiei şi Cercetării la momentul potrivit”, a afirmat rectorul. Este un sistem piramidal ce depinde de bugetul de stat care a avut probleme cu banii. „Sunt defecţiuni care provin din dificultăţile execuţiei bugetului de stat, care din câte am înţeles eu, din luna august încoace, are dificultăţi în încasare”, a argumentat Talpoş. Anul acesta banii au fost trimişi abia la sfârşitul lunii noiembrie.
Bursele birocraţiei româneşti
„Bursa e de studiu, din moment ce nu o primeşti în timpul semestrului nu te mai ajută pentru studiu”, a afirmat Anda, o studentă la UVT. Nemulţumirea provocată de întârzieri este amplificată de lipsa informaţiilor care să argumenteze situaţia. Iată toate etapele sistemului: Ministerul Educaţiei şi Cercetării face o deschidere la Ministerul Finanţelor, care, în funcţie de banii de care dispune îi trimite la universităţi. Contabilul şef al universităţii anunţă fondurile alocate pentru fiecare facultate şi imediat se întruneşte Comisia de Burse.
Aici se stabileşte numărul studenţilor care vor beneficia de bursă. Următorul pas este afişarea listei studenţilor, aşteptându-se ca aceştia să se prezinte cu extrasul de cont şi copia după cartea de identitate. U