De Ignat, în 20 decembrie, românii trebuie să renunţe teoretic la respectarea tradiţiei. Însă, deşi sunt obligaţi să respecte normele Uniunii Europene, românii preferă să îşi De Ignat, în 20 decembrie, românii trebuie să renunţe teoretic la respectarea tradiţiei.
Însă, deşi sunt obligaţi să respecte normele Uniunii Europene, românii preferă să îşi sacrifice porcii aşa cum i-au învăţat părinţii şi bunicii, nu folosind metodele impuse de lege.
Comisia Europeană a anunţat că nu va mai acorda fonduri pentru agricultură şi pentru fermieri, dacă autorităţile române nu vor reuşi să implementeze corect sistemele europene cu privire la bunul tratament al animalelor.
Pe lângă aceasta, cei care se încăpăţânează să nu respecte normele europene privind tăierea porcului riscă amenzi usturătoare.
Asomator cu glonţ sau electric
Deşi legea îi obligă pe români să folosească asomatoare pentru tăierea porcilor, cei mai mulţi încă folosesc metoda tradiţională - cuţitul. De regulă, animalul este sacrificat înainte de Ignat, perioada tăierii porcilor începând cel mai devreme de Sfântul Nicolae, în funcţie de vreme.
Potrivit directorului Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Dr. Vladimir Rizac, în România este permisă sacrificarea porcilor numai cu ajutorul aparatelor de asomare, conform prevederilor art.9 al Directivei 119/1993/CE, transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa A.N.S.V.S.A. nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii.
Un asemenea aparat costă între 100 şi 900 de euro: „Asomarea poate fi făcută cu pistolul cu glonţ captiv sau prin electrocutare.
Nu este obligatoriu ca persoana care realizează asomarea să fie medic veterinar; aceasta trebuie doar să aibă avizul aferent eliberat