Domnul Andrei PleSu, ale carui micro-eseuri spumoase si incisive din Dilema Veche circula nu o data si ca anexe la mesajele electronice schimbate intre cititorii sai entuziasti, a publicat recent (nr. 244/16.10.2008), sub titlul Cultura de Internet, un text care - spre deosebire de altele, la care as fi putut subscrie, chiar cu admiratie - m-a contrariat.
Calculatorul si Internetul, sustine el, "au introdus in metabolismul culturii un coeficient de facilitate, care presupune, e drept, acces prompt, dar si lene mentala, pasivitate, impostura", ceea ce "tranforma faptul de cultura in produs de supermarket". Internetul n-ar incuraja "febrilitatea spirituala", ci "o topaiala arbitrara, o alergare aleatorie in toate directiile", reducand cautarea la "butonada"; "gasind atat de usor", ai fi impins in mod inevitabil spre impostura, "paguba subiacenta a culturii de Internet", cultura care "face victime inca de pe bancile scolii" si "ameninta sa devina cultura viitorului", desi "nicaieri nu e triseria intelectuala mai acasa" ca aici. Cat despre calculatorul portabil, el "a devenit un substitut de personalitate, o excrescenta schizoida care isi domina utilizatorul". Evident ca prin aceasta rezumare excesiva (si scoatere din context) se pierd (nu numai) nuante, dar ea nu are nicidecum pretentia sa faca de prisos lectura articolului, pe care o recomand celor interesati - mai ales ca, in final, autorul vestejeste pe buna dreptate, cu verva lui caracteristica, impostura si pe campionii ei. Cred insa ca tema abordata merita o tratare mai diferentiata, care sa desluseasca semnificatia reala a implicarii calculatorului si Internetului in sfera culturii contemporane.
Dupa opinia mea, nu abia cultura viitorului, ci chiar cultura de astazi a ajuns atat de strans legata de instrumentele si mediile electronice, printre care calculatorul si Internetul ocupa desigur pozitii-c