Mâine aflăm la ce firme ne vom putea înscrie, în 2009, pentru a ne instala sisteme ecologice de încălzire a locuinţelor. Statul asigură 90% din banii necesari pentru panouri direct către instalatorii agreaţi, care vor fi anunţaţi mâine. Programul „Casa Verde“ va demara pe 5 ianuarie. Solicitanţii persoane fizice din fiecare judeţ vor putea să se înscrie numai la instalatorii agreaţi din regiunea de domiciliu sau, mai precis, din regiunea unde se află locuinţa ce urmează a fi echipată.
Se vor instala numai sisteme complete, formate din colectori (panourile solare propriu-zise), instalaţie de transport pentru agentul termic (ţevi sau cabluri conductoare) şi boiler. Preţul unui astfel de sistem „nu poate fi evaluat dinainte, ci numai după elaborarea unui proiect, pentru că diferă de la casă la casă“, ne-au declarat specialiştii din industria de profil.
Ne încadrăm sigur în banii de la stat
Instalatorii sunt convinşi că suma maximă acordată de stat - respectiv 25.000 de lei, la care se adaugă participaţia solicitantului, de 10% din costul total – este suficientă pentru proiectarea, achiziţionarea şi instalarea echipamentelor. Ei estimează că un astfel de sistem poate costa cel mult 20.000 de lei (pentru o vilă cu etaj, ca exemplu), ceea ce înseamnă că un proprietar va participa cu cel mult 2.000 de lei la finanţarea proiectului, bani care trebuie daţi la început.
Nu renunţaţi la sistemul clasic!
Pe timp de iarnă şi în zilele noroase este de aşteptat ca panourile să colecteze mai puţină căldură, astfel că şi agentul termic va fi ceva mai rece. De aceea, nu e recomandabil să renunţaţi la vechiul boiler (pe curent electric), folosiţi doar avantajul că apa nu va fi extrem de rece, ca aceea de la robinet, ci ar putea avea în jur de 30 de grade. Specialiştii precizează că vom consuma în continuare curen