Ce au in comun o picatura de apa si o gaura neagra? Nimic, veti zice. Si totusi, in anumite conditii, picaturile de apa aflate intr-o stare de levitatie, se poarta de parca ar simula gaurile negre. Sau obiecte microscopice, ca atomii. Acestea sunt in limbaj obisnuit rezultatele unui studiu destul de sofisticat din punct de vedere matematic aparut intr-una dintre cele mai serioase reviste de fizica teoretica, Physical Review Letters.
Picaturi de apa in levitatie
Autorii, Richard Hill si Laurence Eaves, de la University of Nottingham, UK, au plasat picaturi de apa intr-un camp magnetic de o anumita configuratie. E vorba de picaturi de apa foarte mici, cu volumul de aproximativ 1.5 ml si de un camp magnetic intens, de 16.5 T. Cercetatorii au folosit un efect numit diamagnetism: la aplicarea unui camp magnetic puternic, picaturile de apa au creat propriul lor camp magnetic contrar, si a rezultat o forta suficienta pentru a contracara gravitatia.
Ca urmare, s-a obtinut un efect de levitatie. Asupra acestor picaturi de apa in stare de levitatie s-a aplicat apoi un camp electric. A rezultat un efect de rotatie. Sub efectul tuturor acestor forte, pictaturile de apa au inceput sa se comporte extrem de ciudat. Au ajuns, de pilda, sa aiba forme triunghiulare, si o transparenta variabila. Ceva si mai interesant a inceput sa se intample cu tensiunea superficiala.
Aparatura de laborator necesara pentru
experimente de levitatie magnetica
Foto: University of Nottingham
De fapt, de aici a pornit ideea experimentului. Picaturile de apa sunt "tinute impreuna" si au forma rotunda ca urmare a tensiunii superficiale. Cei doi fizicieni au inceput sa-si imagineze daca nu cumva ar putea sa foloseasca tensiunea superficiala si geometria variabila a picaturii de apa in campuri electrice si magnetice pentru