Victoria Chiticariu s-a născut pe 20 decembrie 1989, prematur, pentru că mama ei s-a speriat de turnura pe care o luaseră evenimentele din primele zile ale Revoluţiei. Deşi născută într-o zi istorică, la 19 ani, Victoria Chiticariu este o fată obişnuită. Merge în excursii şi la chefuri şi visează să lucreze într-o bancă, pentru că „se câştigă bine”. Victoria Chiticariu s-a născut pe 20 decembrie 1989, în ziua în care Timişoara a fost declarat „oraş liber”.
Pe străzi, sute de mii de locuitori din oraşul de pe Bega strigau „Libertate!” şi „Jos comunismul!”. Erau momente de apogeu ale unei revoluţii adevărate.
Ajunşi la vârsta de 19 ani, copiii născuţi în timpul Revoluţiei nu au fost virusaţi de comunism.
Mama Victoriei, Cristina Chiticariu, este una dintre cele câteva mămici care în acele zile tumultuoase ale Revoluţiei a născut prematur. „Eram în luna a şaptea.
Cum circulau tot felul de poveşti, am auzit la un moment dat că, în centru, un tanc a trecut peste o femeie însărcinată şi a omorât-o.
Probabil pentru că m-a impresionat atât de mult imaginea asta, în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie, încât mi s-a făcut rău. A doua ziua am născut la spitalul Odobescu”, şi-a amintit mama Victoriei.
Povestea legată de naşterea fetei începe însă din 18 decembrie, când tatăl său, Mihai Chiticariu, se întorcea din Moldova cu porcul proaspăt tăiat, pentru un nou Crăciun friguros şi întunecat, alături de soţia sa însărcinată şi cealaltă fetiţă a lor, Mihaela, de doar un an şi nouă luni.
Şi-a dat seama că s-a întors într-un cu totul alt oraş decât cel din care plecase cu trei zile înainte. „În tren se tot auzeau poveşti că la noi se trage şi la Cluj au urcat miliţieni cât să umple un vagon, care veneau la Timişoara. Dar am înţeles cu adevărat situaţia atunci când, în gară, am văzut că