Mai multe state isi doresc abolirea practicii de adaugare a unei secunde la sfarsitul ultimei zile din an si adaugarea unei ore odata la 600 de ani. Daca schimbarea va avea loc, 2018 ar putea fi ultimul an de GMT.
Ultimei zile a lui 2008 ii va fi adaugata o secunda pentru a mentine masurarea timpului astronomic, bazat pe rotatia Pamantului, sincronizat cu timpul atomic.
Cele doua modalitati de masurare a timpului sunt desincronizate din cauza Soarelui si a Lunii, care fac zilele mai lungi. Timpul atomic insa ramane constant, bazandu-se pe oscilatiile unui atom potrivit Daily Mail.
Inca din 1972, Serviciul de Referinta International al Rotatiei Pamantului a adaugat ocazional secunde pentru a compensa diferenta. Majoritatea producatorilor de telefoane mobile si sisteme de operare ale computerelor cu ceasuri atomice isi updateaza timpul in mod automat.
Este insa recomandat sa se renunte la adaugarea secundei si inlocuirea ei cu o ora adaugata odata la 600 de ani. Un grup din cadrul Uniunii pentru Telecomunicatii, numit Grupul de Lucru 7A, sustine ca este necesara trecerea la un mod international de masurare a timpului.
Liderul grupului, Elisa Felicitas Arias a subliniat faptul ca navele si aeronavele folosesc acum GPS-ul pentru orientare, care utilizeaza o versiune a timpului atomic.
Secunde vor fi adaugate pana in anul 2018, dupa care va mai fi adaugata o ora in 2600. Marea Britanie se opune insa acestei schimbari, pentru ca ar insemna ca Meridianul Greenwich si-ar pierde statutul de zona in care este stabilit timpul universal (Greenwich Mean Time). Schimbarea este propusa de SUA, Franta, Germania, Rusia, Japonia si Italia.
Asta ar cauza probleme din punct de vedere legal, pentru ca timpul standard este stabilit prin lege inca din 1880. Statele membre ale Uniunii pentru Telecomunicatii