Judecătoria Slobozia a dispus eliberarea lui Nuţu Cămătaru deşi Comisia pentru eliberări condiţionate din penitenciarul ialomiţean în care acesta este închis a apreciat că deţinutul nu s-a îndreptat, propunând în acest sens magistraţilor amânarea deciziei cu încă două luni.
La doar trei zile după ce a fost mutat disciplinar din penitenciarul bucureştean Jilava la cel din Slobozia, pe motiv că ar fi fost unul din capii revoltei din noiembrie, Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru, a intrat în comisia de eliberări condiţionate a închisorii, deşi cazul său urma să fie analizat abia în luna februarie. Cămătaru a contestat decizia de amânare a dezbaterilor până în 2009 şi, la doar trei zile după mutarea la Penitenciarul Slobozia, cazul său a intrat pe rolul Comisiei de eliberări condiţionate a închisorii ialomiţene.
Membrii comisiei au luat act de faptul că, din punct de vedere al termenelor legale, Nuţu Cămătaru este eligibil pentru eliberare condiţionată, însă au apreciat, în majoritate, că deţinutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.
"Deţinutul Balint Ion nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, nefiind îndeplinite prevederile legale, şi propune instanţei să fie amânat până la data de 25 februarie", se precizează în procesul-verbal al dezbaterilor Comisiei de eliberări condiţionate din penitenciarul Slobozia, obţinut de MEDIAFAX.
Cele trei zile petrecute la penitenciarul ialomiţean nu i-au fost suficiente nici psihologului instituţiei pentru a trage concluzii legate de comportamentul lui Nuţu Cămătaru, acesta susţinând, într-o caracterizare ataşată procesului-verbal al Comisiei, că "timpul pentru cunoaştere" a fost "insuficient".
În pofida acestor opinii din penitenciarul ialomiţean, magistratul Daniela Răceanu de la Judecătoria Slobozia a apreciat că Nuţu Cămătaru poate fi eliberat condiţionat, luând în seamă faptul că deţinutul