O mie de intrebari framanta mintea bolnavilor: medicul se uita mai degraba la suferinta sau la buzunarul lor, mai sunt in tara doctori competenti sau toti au plecat in strainatate, spitalele au aparatura performanta, caldura si igiena in saloane? Pe langa panica provocata de boala in sine, pacientii resimt si teama fata de un sistem sanitar incomplet reformat. Spitalele orasenesti, mai ales cele din orasele mici, au ramas cam in afara investitiilor, iar personalul s-a redus astfel incat nu putine unitati au fost pur si simplu inchise. La Novaci, in Gorj, s-a intamplat insa ceva diferit.
Spitalul orasenesc Novaci ar fi avut poate aceeasi soarta, daca pe la inceputul anilor 2000, nu ar fi venit sa activeze aici o echipa de medici chirurgi. Doctorii Oleg Ivanov si Vitalie Morosanu sunt originari din Republica Moldova, iar doctorul Ahmed Mohamed Yahya din Egipt. Pana la sosirea lor, de ani de zile nu se mai facusera operatii chirurgicale la Novaci, iar bolnavii erau trimisi la spitalele din Targu Jiu si Craiova.
Venind la Novaci, medicii chirurgi au relansat activitatea blocului operator, bisturiele lor au facut minuni, numarul pacientilor a sporit si, in consecinta, sumele de bani primite de la Casa de Asigurari au fost tot mai consistente. Banii incasati de spital de la CAS au fost investiti in aparatura performanta care usureaza activitatea medicilor si ii scuteste pe bolnavi sa faca drumuri istovitoare pentru investigatii la clinicile din marile orase.
Indragostit de Oltenia
Doctorul Ahmed Mohamed Yahya a studiat medicina la Craiova. A fost unul dintre miile de studenti din tarile arabe si africane carora Ceausescu le deschisese portile facultatilor romanesti in baza unor tratate bilaterale.
„Tatal meu este din Sudan, iar mama din Egipt. Am facut facultatea la Craiova ajutat de fratele meu care lucra ca subingi