La Inceputul anului 2003, momentul cand Bernarfd Madoff incepea sa isi contureze reputatia "nepatata" de mai tarziu, prin relatiile pe care si le construia in cercurile inalte europene, o echipa a diviziei de investitii bancare a Societe Generale a fost trimisa la New York pentru o analiza de rutina a operatiunilor realizate de compania lui Madoff, scrie International Herald Tribune.
Ceea ce aceasta cercetare a scos la iveala numai obisnuit nu era: cifrele din registrele contabile ale afacerilor lui Madoff nu pareau a fi reale sau corecte. Societe Generale a decis astfel ca Bernard L. Madoff Investment Securities urmeaza sa fie trecuta pe lista neagra, banca de investitii a companiei franceze urmand sa nu faca niciodata afaceri cu aceasta firma. Societe Generale a descurajat puternic si clientii bogati ai diviziei sau de private banking de la a investi in compania lui Madoff.
Semnele de intrebare pe care le ridicau operatiunile realizate de compania consilierului investitional, veteran al Wall Street-ului, erau atat de evidente, potrivit unei persoane familiare cu acest caz incat Societe Generale "nu a ezitat. Operatiunile erau invaluite in ceata si astfel extrem de suspecte."
Banca a pastrat pentru sine ceea ce descoperise, lucru natural in secretoasa lumea a administrarii averilor. Investigatiile si deciziile ce au rezultat de pe urma acestora au salvat Societe Generale de la mai mult decat o situatie stanjenitoare: expunerea sa fata de ceea ce pare a fi o schema Ponzi gigant tesuta de Madoff este de doar 10 mil. euro. Aceasta valoare reprezinta o mica parte din pierderile anuntate de competitorii sai, printre care se numara BNP Paribas si HSBC, care au acordat credite unor institutii ce au investit in compania lui Madoff, despre care procurorii spun ca a platit unii investitori din banii primiti de la altii mai degraba decat sa genereze in real