Românii care merg, pe cont propriu, în vacanţă în Italia sunt obligaţi să se întregistreze la primăria oraşului de destinaţie, dacă şederea depăşeşte opt zile, pentru obţinerea unui aviz. Sursa: Reuters
Aceeaşi obligaţie o au şi turiştii români care se hotărăsc să rămână în Macedonia mai mult de trei zile sau în Croaţia mai mult de 24 de ore. Aşa avertizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un ghid de călătorie publicat pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă.
În plus, în cazul în care ajung în Croaţia, românii sunt sfătuiţi să evite să facă referiri la asemănările cu limba şi poporul sârb.
Oficialii MAE au o serie de recomandări şi în privinţa vecinilor noştri bulgari. „Dacă sunteţi opriţi de poliţişti pentru depăşirea limitei de viteză, va trebui să însoţiţi echipajul respectiv la secţie pentru a plăti amenda care vă este aplicată. Pe de altă parte, rata furturilor este ridicată, ca atare este necesară asigurarea automobilului“, se arată în acelaşi ghid.
Mai mult, în cazul în care alegeţi ca destinaţie de vacanţă Grecia sunteţi sfătuiţi să părăsiţi imediat zonele în care au loc proteste. Cât despre Turcia, e bine să ştiţi că, în cazul în care sunteţi implicat într-un accident rutier soldat cu un mort, veţi fi arestat chiar dacă nu sunteţi vinovat, până ce autorităţile judiciare vor stabili cui aparţine vina.
Şoferii sunt avertizaţi şi asupra faptului că, în majoritatea statelor europene, este interzisă folosirea detectoarelor de radar. „Amenzile aplicabile sunt consistente (până la 2.000 de euro în Grecia şi până la 4.000 de euro în Austria) şi vă pot afecta serios bugetul de vacanţă“, atenţionează MAE.