Consilierii locali au aprobat construirea unor structuri moderne acolo unde nici chiar Nicu Ceauşescu nu a modificat arhitectura. Sursa: Dragoş Popescu
Zilele în care anumite străzi sau cartiere din Sibiu frapau prin păstrarea unei arhitecturi medievale, impusă chiar de către împăratul Iosif al II-lea la mijlocul secolului al XVII-lea, au început să apună. Asta pentru că, în ultima şedinţă a Consiului Local Sibiu, aleşii au aprobat cu seninătate apariţia unor structuri arhitectonice moderne, în două dintre cele mai importante locuri ale cetăţii medievale din sudul Ardealului.
Primăria a aprobat astfel demolarea unor clădiri încă funcţionale de pe strada Andrei Şaguna, de la numerele 11, 13 şi 15, pentru a permite firmei Ana Oil - firmă care are în portofoliu câteva benzinării şi hoteluri - construirea unui „Centru Urban Integrat“ pe 3 etaje, plus încă două niveluri retrase. Proiectul se află în total contrast cu clădirile existente pe această arteră, inclusiv Prefectura Sibiu.
„Un hotel în toată regula“
Singurii care au luat atitudine au fost cosilierii PDL şi arhitecta Ştefania Romaşcan, cea care a încercat prin interpelarea sa în faţa consilierilor să nu aprobe proiectele. „Acest proiect seamănă cu un hotel în toată regula. Ca să nu mai vorbim de locurile de parcare“, a explicat în plen consilierul PDL, Ioan Ovidiu Luca. Nici explicaţiile arhitectei de la Direcţia Culturii nu i-a sensibilizat deloc pe consilierii FDGR, PSD şi PNL. „Înainte de Revoluţia din 1989, acest front era propus spre demolare, dar comuniştii nu au avut tupeul să pună în aplicare planul pentru că, până şi ei, au realizat că e vorba de o valoare arhitecturală şi urbană deosebită. E regretabil că, ceea ce comunismul nu a reuşit în 50 de ani, dumneavoastră aţi reuşit în doar câteva minute“, a spus Ştefania Romaşcan.
Aceasta a critic