Oamenii de ştiinţă francezi au reuşit să testeze autenticitatea sticlelor de vin, folosindu-se de o metodă mai puţin obişnuită. Ei au folosit, în acest sens, o tehnologie demnă, mai degrabă, de studiile cosmologice: acceleratorul de particule.
O echipă de fizicieni de la Centrul de Cercetare Ştiinţifică (CCS) din Bordeaux, în colaborare cu cei mai cunoscuţi producători de vinuri din Franţa, a pus la punct metoda neobişnuită de "a scana" sticlele cu băutura lui Bachus cu ajutorul unui... accelerator de particule. "Am vrut să stabilim un mecanism ştiinţific cu ajutorul căruia să verificăm dacă vinurile de colecţie pe care le cumpărăm sunt originale", a spus finanţatorul britanic al proiectului, Stephen Williams de la compania de Vinuri Vechi. Ideea – a explicat Williams pentru BBC – a pornit de la o metodă similară celei utilizate, cu ajutorul acceleratorului de particule, pentru autentificarea operelor de artă. Astfel că ideea pe baza căreia au lucrat cercetătorii de la CCS provine de la oamenii de ştiinţă ai Centrului de Studii Nucleare din Bordeaux, care s-au folosit de un detector de raze gamma pentru a studia nivelul particulelor radioactive din vin.
TESTE. Analiza cercetătorilor de la CCS constă în măsurarea radiaţiilor emise de razele X atunci când peste gâtul sticlei trece un flux de particule ionizate. "Detectorul ne permite să analizăm compoziţia chimică a sticlei", spune Herve Guegan de la CCS, explicând că, în acest mod, poate fi identificată vechimea, dar şi provenienţa recipientului, factori calculaţi în funcţie de compoziţia chimică a sticlei. Astfel se poate afla dacă o sticlă de vin este sau nu autentică. Potrivit oamenilor de ştiinţă, fiecare tip de sticlă are propriile sale elemente specifice unei anumite perioade în care au fost produse. Identificarea acestor caracteristici le poate permite cercetătorilor să compare o