HUNEDOARA. În perioada Sărbătorilor de Iarnă, sute de adulţi şi copii vin să vadă grajdul unde este amenajată „la scară naturală“ scena naşterii Mântuitorului. Sursa: Remus Suciu
Localnicii din Hunedoara, indiferent de vârstă, trec cel puţin o dată, înainte de Crăciun, pentru a vedea o reconstituire a locului unde s-a născut Mântuitorul, amenajată în fiecare an aproape de bradul din centrul oraşului.
Cu ani în urmă, nimeni nu mai ştie exact când anume, Primăria Hunedoara a avut ideea de a nu se limita la un simplu brad de Crăciun, amplasat în faţa teatrului, şi a mai adăugat un mic grajd unde este amenajată, „la scară naturală“, scena naşterii lui Iisus. Copii de toate vârstele, dar şi bătrâni de 80 de ani, vin să vadă bradul cel frumos şi nici nu concep ca lângă el să nu fie şi „grajdul“ cel special. Iar uneori lângă ieslea pruncului mai pot vedea şi oi cu miei adevăraţi.
Figurine din ceară, în mărime naturală
Seara, printre sutele de maşini care trec nepăsătoare prin centrul oraşului, se strecoară câte o mămică ori o bunică însoţite invariabil de cel puţin un prichindel. Indiferent de cât de grăbiţi ar fi „cei mari“, tot se lasă convinşi de cei mici să se oprească puţin lângă bradul cel înalt, luminat şi mai frumos decât anul trecut.
O fotografie făcută lângă brad, câteva priviri admirative la copacul cel special şi, gata, toată lumea trece mai departe spre minigrajdul amenajat la doar câţiva metri. Dacă lângă brad prichindeii au mai scos exclamaţii de uimire, în faţa ieslei în care stă pruncul Iisus, înconjurat de figurine din ceară reprezentând toate personajele biblice care s-au aflat în grajdul din Bethleem, micuţii aproape că nu mai scot un sunet. Fiecare stă câteva clipe şi abia apoi se apucă să-ntrebe: „Mami, cine e acolo-n covata aia cu iarbă? Maaaami, maaami, uite, uite, asta nu-i cumva exact