Curcan regal
Reteta englezeasca
Ingrediente (pentru 8 portii): Umplutura: 120 g praz, 3-4 linguri unt, 100 g paine alba (din ziua precedenta), 75 g smochine uscate, 75 g samburi de nuca, 75 g coacaze congelate (sau deshidratate), 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura rozmarin tocat, 50 g costita afumata, 3 linguri lichior de portocale (sau 2 linguri gem de portocale), sare, piper proaspat macinat. Curcanul: 1 curcan (circa 5 kg), 50 g unt moale, 1-2 linguri rozmarin tocat, 125 g costita, 1 legatura morcov+patrunjel (radacina), 1-2 foi de dafin, 2 crengute de rozmarin (intregi). Sosul: 125 ml vin alb sec (sau zeama concentrata de carne de pasare si putina zeama de lamaie), 1-2 linguri faina, 120 g frisca nebatuta, eventual 1-2 linguri lichior de portocale.
Mod de preparare: Umplutura: * Se curata prazul, se spala, se taie rondele subtiri si se caleste in 2 linguri de unt incins. Se taie painea cubulete, se rumeneste in untul ramas, se scoate din tigaie si se lasa sa se raceasca. Se taie marunt smochinele si samburii de nuca, iar coacazele se decongeleaza, se lasa sa se scurga (cele deshidratate se inmoaie putin in apa, ca sa se umfle) si se zvanta intr-un servet de bucatarie. * Se amesteca prazul, painea, fructele si verdeata tocata marunt (patrunjel + rozmarin), se adauga bacon-ul taiat fasii si lichiorul si se condimenteaza cu sare si piper. (Umplutura poate fi pregatita cu o zi inainte.)
Curcanul: * Se spala bine, se indeparteaza grasimea excedentara din burta si se zvanta cu un stergar de bucatarie. Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se sareaza si se pipereaza curcanul pe dinauntru si pe dinafara, se umple, se fixeaza deschizatura cu scobitori si apoi cu ata de bucatarie, care se leaga pe dupa scobitori ca sireturile de la pantofi, se strange bine si se face funda. * Se amesteca untul cu rozmarinul, se unge curcanul pe toate part