Desfiinţarea centrului de detenţie se va face conform unui plan solicitat de succesorul lui Donald Rumsfeld la Departamentul Apărării. Sursa: Reuters
Secretarul american al apărării, Robert Gates, care-şi va păstra funcţia şi în viitoarea administraţie Obama, a cerut Pentagonului să pregătească un plan de închidere a controversatului penitenciar de la Guantanamo, relatează AFP. Desfiinţarea acestei închisori, în care sunt închişi „cei mai periculoşi prizonieri terorişti“ capturaţi în „războiul contra terorismului“ iniţiat de preşedintele George W. Bush, constituie una dintre priorităţile declarate ale preşedintelui ales, Barack Obama.
Geoff Morrell, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a precizat că „secretarul apărării doreşte să fie pregătit să ajute la găsirea unei soluţii“, în caz că Obama „doreşte să abordeze această problemă chiar la începutul mandatului său“.
Legitimitatea centrului de la Guantanamo, care găzduieşte încă 250 din cei 800 de deţinuţi care l-au tranzitat, este vehement contestată încă de la deschiderea sa, în ianuarie 2002. Contrar tuturor principiilor justiţiei americane, persoanele închise aici pot fi deţinute pe termen nelimitat fără ca împotriva lor să fie formulată vreo acuzaţie oficială. Declaraţi „inamici combatanţi“ de către un tribunal militar, aceşti deţinuţi pot să solicite recurs în faţa unui tribunal federal abia din luna iunie a acestui an.
„Soluţii alternative“
„Nici diavolul nu ar fi putut crea un loc atât de malefic“, a declarat Mustafa Ait Idir, unul dintre cei cinci deţinuţi de origine algeriană eliberaţi recent din Guantanamo, în urma unui proces judecat de un tribunal civil american. Idir afirmă că a fost interogat şi bătut de peste 500 de ori pe timpul încarcerării sale, fără a menţiona nenumăratele umilinţe la care a fost supus. „Ne înjurau familiile, religia