» Cetatea Argamum (Orgame, in greceste) a fost localizata de Vasile Parvan, in anul 1916.
» Legenda spune ca este unul dintre locurile unde argonautii s-au oprit
in drumul lor spre lana de aur.
» Sapaturile arheologice din acest an au scos la iveala noi dimensiuni ale sitului.
Turistii impatimiti de pescuit au auzit, cu siguranta, de cetatea Argamum (Orgame – greceste si Argame – latinizat), aflata pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca, localizata de Vasile Parvan in 1916.
An de an, fiecare campanie arheologica aduce la lumina noi elemente, cercetatorii incercand chiar sa dovedeasca ca Argamum este mai "batrana" decat cetatea Histria. Argument sta cel mai vechi mormant tumular grecesc din bazinul Marii Negre, din jumatatea secolului al VII-lea i.Hr. Putini stiu ca aici este, de fapt, cel mai vechi oras, cea mai veche asezare de tip urban de pe teritoriul Romaniei pomenita intr-un izvor antic (Hekataios din Millet, sec. VI i.Hr.). Campania de sapaturi arheologice din acest an a adus, dupa cum ne-a declarat Florin Topoleanu, directorul Institutului de Cercetari Eco Muzeale Tulcea, noi elemente de cunoastere. Arheologii au dezvelit o sectiune magistrala de aproximativ 200 de metri care a facut legatura intre ultimul sant de locuire si incinta de piatra a cetatii pentru a vedea ce se intampla in acea portiune privind locuirea extramurana. "S-au perforat cele doua santuri si valuri de aparare, inca un element de cunoastere, dar s-a lucrat si la Bazilica II, bazilica din sec. V-VI, cu doua faze clare constructive si s-au mai realizat niste probleme stratigrafice in preajma absidei, a altarului, care, la un moment dat, a fost retras pentru a face loc zidului de incinta de pe partea de est a cetatii."
Topoleanu spune ca arheologii au consolidat mai multe ziduri, astfel incat interesul publicului pentru cetate sa creasca. @N_