Imigranţii reprezintă o forţă de muncă foarte importantă în Italia, fără de care piaţa construcţiilor ar intra în criză. La Roma cei mai mulţi români lucrează în acest domeniu. În Imigranţii reprezintă o forţă de muncă foarte importantă în Italia, fără de care piaţa construcţiilor ar intra în criză. La Roma cei mai mulţi români lucrează în acest domeniu.
În Lazio muncesc 22.000 de muncitori imigranţi în construcţii, dintre care 18.000 sunt români. Aproximativ 12.000 dintre conaţionali, precum şi cei care lucrează cu contracte de muncă, în alte domenii de activitate, sunt înscrişi în diverse sindicate.
Muncitorii percep sindicatele drept o instituţie ce le apără interesele: primirea salariului şi garantarea locului de muncă.
6.500 de muncitori imigranţi sunt înscrişi în Fillea CGIL Roma - Lazio. Dintre aceştia 3.850 sunt români.
Dintre cei 9.000 de membri ai La Feneal-UIL Roma 3.700 sunt români care muncesc în sectorul construcţiilor. 4.100 de conaţionali sunt înscrişi la CISL, sindicat care are 13.000 de membri.
Alfredo Zolla, 54 de ani, este responsabilul departamentului de Politici ale Imigraţiei din cadrul CGIL Roma. El a declarat că obţinerea rezidenţei este una dintre cele mai frecvente piedici pe care o întâmpină imigranţii români.
El a mai spus că autorităţile italiene solicită prea multe documente, inutile pentru un cetăţean european.
“Avem, apoi, nenumărate plângeri, cazuri în discuţie despre situaţii în care angajatorii nu plătesc angajatul sau îl plătesc mai puţin decât era prevăzut în contractul de muncă”, a precizat Alfredo Zolla.
Muncitorii sunt adeseori încadraţi într-o categorie inferioară calificării lor profesionale şi a muncii prestate. Sunt dezavantajaţi şi plătiţi mai puţin.
Un număr mare de nereguli au fost depistate în d