Imnul national al sarbatorilor romanesti are refrene sumbre
Nu e o noutate! Alcoolul binedispune. In timpul sarbatorilor se beau cantitati uriase de bere, vin si sampanie. Pofta de chef e mai mare decat urgia care urmeaza si pe care o dam uitarii: mahmureala! Chinul gretei, al raului fizic, al durerilor criminale de cap. Cata bautura poate consuma un om, fara sa regrete si fara sa-si prejudicieze sanatatea? Cu putina bunavointa, textul care urmeaza va poate fi de mare ajutor
In fiecare an, in Romania se consuma - pe cap de locuitor - 3,4 l de alcool pur. Statistic vorbind, fiecare din cei circa 20 de milioane de locuitori bea 41 litri de bere, 1,25 l de tuica si 9,3 l de vin. Mai ales in timpul sarbatorilor, oamenii dau pe gat torente de alcool. Exista, totusi, o limita pana la care bautura poate inveseli fara sa dauneze sanatatii. Care este aceasta ne explica in cele ce urmeaza dr. Boris Cusnencu din Chisinau.
Beti gustand
- Supranumite de unii "marea crapelnita", sarbatorile iernii sunt si o imbibare generala in alcool. De ce nu poate fi imaginata o sarbatoare reusita, fara alcool?
- De multe secole, in aria culturala europeana, bauturile alcoolice sunt considerate un lucru valoros, pe care oamenii si-l ofera la fiecare ocazie festiva. Pana la inceputul veacului al 19-lea, oamenii de rand nu-si puteau permite sa consume cantitati mari de bauturi, doar cei privilegiati permitandu-si - un pahar - sau mai multe - de vin sau de bere la fiecare masa. Desi astazi berea, vinul, rachiul si sampania le sunt accesibile tuturor, majoritatea oamenilor au senzatia ca alcoolul este ceva deosebit. Se spune, de altfel, "a face cinste". El "functioneaza" ca o recompensa si simbolizeaza pretuirea si onoarea, atunci cand il servesti altora. Din aceasta cauza, multi amfitrioni se simt ofensati daca refuzi bautura pe care ti-o ofe