Potrivit cercetătorilor americani, consumul exagerat de soia provoacă scăderea secreţiei de spermatozoizi. Sunt vizaţi bărbaţii care mănâncă preparate din soia o dată la două zile.
Doctorul Jorge Chavarro şi colegii săi de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard din Boston au monitorizat timp de şase ani obiceiurile alimentare a 99 de bărbaţi care prezentau tulburări de fertilitate. Cercetătorii americani au stabilit că bărbaţii care mâncau cel puţin o porţie de soia la două zile secretau o cantitate mai mică de spermatozoizi, comparativ cu bărbaţii care nu se delectau cu acest aliment.
ESTROGENI
Bărbaţii mari consumatori de soia aveau 41 de milioane de spermatozoizi pe milimetru de spermă mai puţin faţă de participanţii la acest sondaj, care refuzau soia la masă. Diferenţa este între 33% şi 50%. Concentraţia medie de spermatozoizi este între 80 şi 120 de milioane de spermatozoizi pe milimetru de spermă. Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate ar fi explicate prin creşterea secreţiei estrogenice, cauzată de o serie de compuşi importanţi din soia, respectiv isoflavone. Hormoni vegetali, isoflavonele au capacitatea de a mima acţiunea hormonilor sexuali feminini. De altfel, isoflavonele au fost numite fitoestrogeni.
HORMONI
De asemenea, acest studiu ar putea aduce dovezi şi în sprijinul altei ipoteze. Persoanele obeze sau supraponderale sunt în pericol de a le scădea fertilitatea din cauza acestui aliment. Acest fenomen porneşte cu explicaţia de la faptul că aceste persoane deja au un exces de estrogeni, susţine Sadeghi-Nejad, profesor asociat de urologie la Şcoala Medicală din New Jersey. Or, soia, aşa cum se ştie, contribuie la creşterea nivelului de estrogeni.
Conf. dr Daniel Popescu este de părere că nu ar trebui să minimalizăm importanţa acestui aliment. Probabil este primul studiu care ajunge la acest