» Anul se incheie cu dominatia clara a plasamentelor in obligatiuni si depozite bancare.
» Pe unele fonduri de actiuni, rezultatele sunt de-a dreptul descurajante: pierderile depasesc 77%.
N-a fost un an bun pentru fondurile cu risc mediu si ridicat, iar datele centralizate la sfarsitul lunii noiembrie arata ca strategia diversificarii a fost buna "doar" pentru micsorarea pierderilor. Pun doar in ghilimele pentru ca daca ati fi putut investi in Indicele Fondurilor Mutuale, ati fi inregistrat de la inceputul anului o pierdere de o treime din portofoliu (-32,2%, potrivit calculelor kmarket.ro), la jumatate fata de pierderile bursei (BET peste -70%, iar BET-FI, -85%), cele mai mari din istoria de 10 ani a Bursei de la Bucuresti.
Investitorii care si-au facut cos cu toate clasele de riscuri se pot imparti deci in doua: optimistii vor putea spune ca strategia diversificarii a dat rezultat, de vreme ce pierderile sunt mai mici decat ale principalilor indici, in vreme ce pesimistii isi vor spune probabil ca mai sigur ar fi fost cu banii in banca sau plasati doar in fonduri cu venituri fixe.
Cine a anticipat ca 2008 va fi un an cu pierderi masive pe piata romaneasca de capital s-a reorientat din primele luni ale anului spre plasamente mai conservatoare, dar si mult mai putin riscante decat actiunile. Primul trimestru a inceput cu scaderi drastice, in timp ce al doilea a lasat investitorilor optimisti impresia, ori speranta, ca trendul de scadere se va opri sau chiar se va intoarce. Vara a inceput insa cu un dus rece: tendinta de scadere s-a accentuat, cotatiile au vanat minim dupa minim, iar apetitul pentru investitia in actiuni a scazut si mai tare. Consecinta: statisticile pietei fondurilor din Romania au inceput sa arate cresterea accelerata a activelor nete ale fondurilor de obligatiuni si monetare.
Potrivit Asociati