Cabinetul Boc se indreapta in viteza spre investire. Audierile din comisii au mers foarte repede, fara incidente de parcurs si e de asteptat ca la fel sa se intimple si luni, in Parlament.
Marile obstacole se vor arata insa abia dupa, mai precis imediat dupa intrarea in paine a guvernului. Cabinetul Tariceanu a otravit fantanile si a ars granele. Visteria e goala si, spune Emil Boc, deja sunt probleme in tara cu plata unor salarii, pensii si alocatii. Ne indreptam spre un deficit bugetar de peste 4%. Incasarile la buget sunt in picaj. Potrivit lui Gheorghe Pogea, executia bugetara pe anul 2008 prezinta cel mai scazut grad de realizare din istoria Romaniei.
In aceste conditii, proiectul extrem de optimism al programului de guvernare a fost ajustat substantial. Cresterea economica prognozata pentru anul viitor a fost adusa cu picioarele pe pamant la maximum 3,5%, iar deficitul bugetar ar trebuie sa scada la 1,7%, un procent care are, recunoaste Gheorghe Pogea, o doza mare de relativitate.
Cea mai mare sursa de economie ar urma sa fie reducerea cu 20% a cheltuielilor cu personalul din administratia publica centrala si locala. Posibilitati ar fi, berechet, macar daca ne gandim ca prin institutiile publice exista aproape 140 de mii de posturi vacante pentru care sunt alocati insa bani, sume care s-au tot transformat in bonusuri si prime substantiale si acestea, de altfel, pe lista neagra.
Totodata, ar urma sa fie reduse cu 15% cheltuielile curente cu bunuri si servicii. De la intentie pana la fapta e insa cale lunga, cu atat mai mult cu cat si nevoile clientelei politice trebuie satisfacute. Deja marirea numarului de ministere cu cel putin doua perfect inutile este de rau augur pentru austeritatea din program.
Guvernul ar mai vrea sa adune bani si prin stimularea parteneriatelor public privat, intentie de altfel