51 de săptămâni pe an sunt actori, programatori, studenţi sau pensionari. Şapte zile se transformă, însă, în idolul copiilor. Anul acesta, Moşul care aduce cadouri s-a antrenat pentru senzaţii tari: vine paraşutat sau intră pe geam. Când oboseşte, se opreşte să spună poveşti şi să glumească cu copiii. Îşi pregăteşte meticulos planul de bătaie, scenariul, dar şi sacul cu cadouri. Ştie că are de înfruntat azi o armată de copii curioşi, care vor să-l impresioneze, dar care trebuie convinşi şi anul acesta că Moş Crăciun există.
Ovidiu Mărgărinoiu este programator şi Moş Crăciun. A doua meserie este doar una de sezon pe care o practică o săptămână – de pe 17 decembrie până pe 24.
Într-una dintre zilele din “sezonul” 2008, a fost Moşul copiilor de clasa a doua de la Şcoala 280 din Capitală. “Cam până la vârsta asta – 8, 9 ani - mai cred copiii în Moş Crăciun”, spune Ovidiu.
Aşa că avut o misiune grea. “Moşul s-a oprit anul acesta la Muntele Athos şi a spus câte o rugăciune pentru fiecare”, este replica cu care i-a cucerit pe copii.
Moşul care aduce cadouri la şcoală, la grădiniţă sau la locul de muncă al părinţilor nu mai este de câţiva ani mecanicul instituţiei sau vreun părinte îmbrăcat în costum roşu.
Riscuri de Moş Crăciun
Firmele care închiriază Moşi Crăciun şi Crăciuniţe au din ce în ce mai multe cereri de la companii, dar şi de la părinţii care vor să le facă acasă o surpriză celor mici.
Cei care se transformă în protectorul picilor timp de o săptămână sunt oameni normali în timpul anului: actori, artişti plastici, programatori, studenţi şi chiar pensionari. Unele firme au încercat să facă bani mai mulţi prin Moşi originali, care intră pe geam sau care se aruncă cu paraşuta.
“Trebuie să fii mereu pregătit să le faci faţă copiilor şi să îţi placă să te p