Franţa renunţă la reformele din educaţie, de teama protestelor
Suedia – sute de poliţişti mobilizaţi
Tinerii din Grecia protestează violent de peste două săptămâni împotriva sistemului social şi politic haotic şi corupt al ţării. Suedia a mobilizat sute de poliţişti pentru a bloca răspândirea manifestaţiilor de săptămâna trecută. Franţa îşi mobilizează forţele de ordine după ce au apărut informaţii că tinerii ar putea ieşi în stradă pentru a contesta reformele din educaţie. În Ucraina şi În Rusia, mii de oameni protestează că şi-au pierdut locurile de muncă şi pentru că li se măresc taxele.
Mişcările sociale ce par a lovi Europa din toate părţile nu au aparent aceeaşi rădăcină. Ele apar însă mai toate pe fondul actualei crizei economice, un teren propice pentru apariţia unor astfel de tensiuni sociale. Deşi cauzele nu sunt aceleaşi, consecinţele seamănă destul de mult: pagube materiale şi şubrezirea guvernelor respective.
Tinerii din Grecia vor „foc” şi la Paris
În Grecia, un incident izolat (moartea unui adolescent într-o confruntare cu poliţia) a declanşat proteste ce s-au extins către toate păturile sociale (inclusiv imigranţi), majoritatea tinerilor cerând acum ruperea “blestemului celor 600 de euro” (salariul minim, pe care mulţi dintre ei spun că sunt condamnaţi să îl aibă pe viaţă).
După 15 zile, pierderile materiale din Grecia au depăşit, se pare, un miliard de euro. Pierderile de imagine sunt şi ele uriaşe: au fost atacate mai toate simbolurile statului, de la comisariate de poliţie şi instituţii până la televiziunea publică şi chiar, în cursul zilei de ieri, bradul ridicat de primărie în centrul Atenei. Guvernul este somat să îşi dea demisia. Într-o încercare de a duce mai departe provocările, a fost luat cu asalt şi Institutul Francez din capitala grecească, pe care anarhiştii au scris cu ajutorul spray-urilor