Unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii e şi singurul câştigător belgian al preţioasei distincţii. Scriitorul a obţinut prestigioasa distincţie „drept apreciere pentru multilateralele sale activităţi literare şi îndeosebi pentru operele de dramaturgie“. Maurice Maeterlinck s-a născut pe 29 august 1862, la Gand, în Belgia, şi a fost fiul mai mare al unei familii burgheze cu trei copii, conservatoare, catolică şi francofonă. După terminarea studiilor la Colegiul Iezuit Sainte-Barbe, a urmat cursurile Facultăţii de Drept, fiind o vreme înscris în barou.
Începând cu anul 1885, a publicat poeme de inspiraţie parnasiană, iar din 1886 a trăit la Paris, unde a cunoscut mai mulţi scriitori care i-au influenţat ulterior opera, precum Stéphane Mallarmé şi AugusteVilliers de l’Isle-Adam. Ultimul l-a determinat să se îndrăgostească de idealismul german din textele lui Hegel sau Schopenhauer.
În acelaşi timp, Maeterlinck l-a descoperit pe Ruysbroeck, un mistic flamand al secolului al XIV-lea, căruia i-a tradus scrierile. Astfel, simţindu-se atras de spiritualitatea germanică, Maeterlinck s-a îndepărtat de raţionalismul francez.
S-a consacrat lui Novalis, iar operele pe care le-a publicat între 1889 şi 1896 stau sub semnul influenţei germanice.
Celebru la 28 de ani
În august 1890, a devenit celebru graţie unui articol elogios din „Le Figaro“ al lui Octave Mirbeau despre „La Princesse Maleine“, prima sa piesă de teatru, care a fost receptată drept revoluţionară în epocă. În 1895 a întâlnit-o pe cântăreaţa Georgette Leblanc, sora lui Maurice Leblanc, alături de care a ţinut, în 1897, un salon parizian foarte căutat din Villa Dupont, Paris.
Aici i-a cunoscut, printre alţii, pe Oscar Wilde, Paul Fort, Stéphane Mallarmé, Camille Saint-Saëns, Anatole France, Auguste Rodin. În 1902 a scris piesa „Mo