Regiunea este cunoscută pentru peisajele rurale de poveste, bisericile de lemn, arhitectura originală, bucătăria apetisantă şi pentru obiceiurile vechi păstrate cu sfinţenie. În partea rurală a Maramureşului cele mai multe drumuri nu sunt asfaltate, dar cu o maşină cu garda înaltă, pe jos sau cu o căruţă pusă la dispoziţie de gazdele la care v-aţi cazat puteţi pleca liniştiţi la plimbare.
Principalele atracţii turistice din Maramureş sunt oraşele Baia Mare şi Sighetul Marmaţiei, satele Iza, Mara şi Vişeu. Iar, dacă ajungeţi în nordul ţării, neapărat trebuie să vedeţi bisericile din lemn Maramureş, Lăpuş şi Chioar, dar şi celebrul Cimitir Vesel de la Săpânţa.
Maramureşul oferă şi iubitorilor de zăpadă şi schi o mare bucurie: în Munţii Rodnei sezonul de schi se întinde pe o perioadă mai mare decât în restul ţării, iar pârtiile sunt lungi şi line, numai bune pentru oricine doreşte să se distreze în aer liber şi zăpadă.
Tradiţii şi obiceiuri
Dacă la oraş tradiţiile s-au păstrat mai puţin, locuitorii de la sate s-au îngrijit ca acestea, atestate încă din Evul Mediu, să nu fie uitate. Oriunde veţi merge în Maramureş, rămâneţi surprinşi de meşteşugurile localnicilor. Uneltele din casă, obiectele decorative, hainele, plăpumile şi cam tot ceea ce înseamnă textile, toate sunt lucrate de mână şi fiecare este decorat cu simboluri tradiţionale.
Un alt obicei pe care îl veţi descoperi în Maramureş e legat de zestrea fetelor. În fiecare familie în care există fete, părinţii au pregătit o cameră în care sunt puse la păstrare lucruri care îi vor servi pentru un nou început.
Hainele în diferite culori, în funcţie de scopul la care vor fi folosite, covoarele cu figuri geometrice şi culori contrastante, prosoapele în culori puternice şi aşternuturile sunt lucrate întotdeauna în cel puţin două nuanţe.