Europenii nu vor avea voie să lucreze mai mult de 48 de ore pe săptămână, cu tot cu ore suplimentare, a hotărât miercuri Parlamentul European (PE). Decizia PE se opune celei a Consiliului Uniunii Europene, care convenise în iunie că săptămâna de lucru în Uniune trebuia limitată la 48 de ore, cu excepţia cazului în care un stat membru introducea o derogare şi un angajat decidea să o folosească. Pentru persoanele care optau pentru derogare fusese stabilit un maximum de 60 de ore pe săptămână, în medie, cu posibilitatea extinerii la 65, se arată într-un comunicat de presă al PE.
Victorie pentru medici
Comisia de muncă a introdus, însă, o serie de amendamente – printre care anularea derogărilor cerute de unele state la trei ani după adoptarea directivei -, care au fost aprobate de majoritatea aleşilor europeni. Membrii PE şi Consiliul au avut opinii diferite şi în ceea ce priveşte timpul petrecut „de gardă”, care, potrivit votului Parlamentului, trebuie considerat timp efectiv de muncă, element ce vizează în principal angajaţii sistemului sanitar.
„Este o victorie pentru toate grupurile politice din Parlamentul European – pentru întregul Parlament. Este o victorie pentru cei două milioane de medici şi studenţi la medicină din UE”, a declarat după votul din plen raportorul PE Alejandro Cercas (reprezentant al PSE, Spania).
În urma votului de miercuri din PE, legislativul şi reprezentanţii guvernelor naţionale vor începe ultima rundă de negocieri pe această temă, iar rezultatul nu poate fi anticipat, aşa cum indică agenţia Reuters. Limitarea săptămânii maxime de lucru este subiectul unei dispute care a pus faţă în faţă opiniile economice liberale ale Londrei cu standardele sociale franceze. În 1993, Marea Britanie a obţinut o derogare care îi permitea să nu aplice săptămâna de lucru de 48 de ore dacă angajatul era d