În preajma sărbătorilor de iarnă, băiuţenii cercetează munţii pentru a găsi brazi marcaţi, să le taie vârful
În localitatea maramureşeană Băiuţ, situată la circa 50 de kilometri de Baia Mare, se păsrează o tradiţie mai puţin obişnuită. Aici, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, aşa numiţii „căutători de brazi” pornesc într-o aventură periculoasă. Ei bat munţii dimprejur în căutarea unor vârfuri de brazi pe care le taie şi le vând apoi ca pomi de Crăciun.
Ceea ce face atât de neobişnuită această aventură este că aceşti căutători de brazi urcă în arborii înalţi de zeci de metri cu braţele goale şi fără niciun fel de măsură de siguranţă. Nu le place să vorbească despre pericol, nici despre cei care au eşuat plătind cu viaţa.
E suficient un pas greşit, o creangă îngheţată şi o secundă de neatenţie şi totul se poate transforma într-o tragedie. „Brazii s-au tăiat aici de sute de ani. De când mă ştiu eu. E ca un microb care îţi intră în sânge şi nu mai scapi de el”, spune Laci Dosenciuc, un căutător de brad din Băiuţ.
Întunericul, duşmanul principal
Perioada de căutare a vârfurilor de brazi este scurtă, durează doar două sau trei săptămâni, iar din această pricină nu se mai ţine cont de vremea de afară. Importantă este lumina zilei. „Mai ninge, mai plouă, mai bate vântul, dar nu prea contează. Ne străduim să tăiem cât este lumină şi se mai vede de ziuă, dar de multe ori noaptea ne prinde coborând prin pădure”, mai spune Dosenciuc.
Dacă drumul prin zăpadă până în brâu a fost o aventură, odată găsit bradul perfect începe cu adevărat provocarea. „Este un risc până-l găseşti, dar de abia după aceea vin greutăţile. Primul lucru la care ne gândim este acela de a ne vedea înapoi pe pământ sănătoşi. De fiecare dată mulţumim lui Dumnezeu pentru ajutor”, mai spune bărbatul.
Frica nu are ce să caute în mintea acestor oameni. Ei sp