Administratorii fondurilor de pensii private, obligatorii si facultative, vor fi obligati sa-si majoreze capitalul social cu 0,2% pentru fiecare milion de euro, echivalent in lei, care depaseste pragul de 200 milioane euro active totale nete ale fondurilor aflate in administrare, pe fiecare segment.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat joi norma privind conditiile de autorizare si organizare a activelor si pasivelor pentru societatile de administrare a fondurilor de pensii private. Norma aduce clarificari privind adecvarea capitalului social necesar desfasurarii activitatii de administrare a fondurilor de pensii facultative si a unui fond de pensii administrat pri-vat, in functie de volumul activelor administrate, precum si lamuriri privind organizarea si evidentierea activelor si pasivelor. Administratorii fondurilor de pensii private care activeaza pe ambele piloane trebuie sa aiba un capital social de minimum 5,5 milioane de euro, echivalentul in lei, pentru desfasurarea activitatii de administrare.
Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, afirma ca anul viitor contributiile care vor fi virate din bugetul asigurarilor sociale de stat catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor atinge 400 milioane de euro.
Astfel, activele fondurilor vor depasi 600 mil. euro.
Denumirea societatilor care vor administra atat un fond de pensii administrat privat, cat si fonduri de pensii facultative, va contine sintagma "societate de administrare a fondurilor de pensii private".
Norma 24/2008 actualizeaza legislatia secundara aplicabila societatilor de administrare a fondurilor de pensii private, abrogand Norma 13/2007 privind autorizarea societatii de pensii ca administrator al fondurilor de pensii facultative si al unui fond de pensii administra