Uniunea Europeana (UE) a deschis la inceputul acestui an robinetul fondurilor europene destinate companiilor din mediul privat si din mediul public pentru dezvoltarea resurselor umane.
Peste 1,23 de miliarde de euro a "aruncat" UE pe piata doar in acest an, Romania urmand sa primeasca peste 4,2 miliarde de euro pana in 2013. In contextul crizei economice internationale, cu efecte vizibile deja si pe piata locala, banii europeni ar putea reprezenta o adevarata "mana cereasca" pentru departamentele de HR, in scenariul in care companiile va trebui sa taie din bugetul de resurse umane pe 2009.
Cu toate acestea, pana la 30 octombrie, din totalul de 1,23 de miliarde de euro s-au primit solicitari de finantare de doar 676 de milioane de euro.
Banii europeni destinati dezvoltarii resurselor umane, care sunt gestionati de Autoritatea de Management, o institutie din cadrul Ministerului Muncii, au fost disponibili in trei etape, iar cei care au depus proiecte ar fi putut obtine pana la 5 milioane de euro.
In prima etapa, singura cu rezultate cunoscute din cele 293 de proiecte depuse in perioada februarie-mai, doar 106 proiecte - cu o valoare de aproximativ 366 de milioane de euro, la care se adauga contributiile beneficiarilor - au fost acceptate si urmeaza sa primeasca banii europeni.
UE si autoritatile locale ofera cofinantare de pana la 85% din valoarea proiectului, restul de 15% fiind suportat de catre beneficiar.
Desi fondurile europene reprezinta o uriasa oportunitate pentru companiile din mediul privat, din totalul de 106 proiecte acceptate de Autoritatea de Management, doar patru au venit din partea privatilor, restul provenind de la institutii de stat sau ONG-uri.
Primii doi ani, 2007 si 2008, pot fi considerati de "proba" intrucat, pana de curand, nimeni nu stia exact cum functioneaza lucrurile: nici Autoritatea de Manage