Cine preferă liniştea şi nu vrea să cheltuiască foarte mulţi bani de Revelion poate alege, în locul muntelui, cabanele tradiţionale din satele Deltei Dunării. Administratorii pensiunilor din Delta Dunării mizează pe meniul special cu sarmale şi cârnaţi din carne de peşte pentru atragerea clienţilor. Din cele aproximativ 40 de pensiuni incluse în reţeaua Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Tulcea, doar 12 şi-au făcut curaj să deschidă porţile turiştilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Iar decizia n-a fost rea deloc. Pentru noaptea care marchează cumpăna dintre ani, pensiunile din Crişan, Murighiol, Dunavăţu de Jos şi Sulina şi-au vândut deja locurile în proporţie de 90%.
Dacă în ultimele sezoane de vară numărul de turişti care şi-au petrecut vacanţa în satele din Delta Dunării s-a dublat, pe timp de iarnă, cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa nu intră încă pe lista preferinţelor românilor.
“Până vom reuşi să acoperim sezonul rece, să găsim activităţi, servicii, cu care să-i atragem, e cam dificil, pentru că şi vremea e păcătoasă în această perioadă, vântul e cumplit”, spune viceprimarul Sulinei, Sorin Popa. Cu toate acestea, administratorii pensiunilor s-au gândit, anul acesta, că oamenii care au nevoie de linişte şi care sunt dornici să petreacă un Revelion mai puţin costisitor pot fi uşor atraşi prin promovarea tradiţiilor specifice Deltei Dunării.
Corul ruşilor lipoveni
În Sulina, de exemplu, există locuitori aparţinând foarte multor etnii: grecii, ruşii lipoveni, haholii, ucrainenii şi chiar italienii sunt doar câteva dintre ele.
Unele pensiuni din acest oraş vor apela la inovaţii pentru clienţii lor. “Fiecare client este obişnuit cu nişte obiceiuri cu care a crescut. Tocmai de aceea am apelat la prezentarea altor obiceiuri. Eu voi avea un pro