Urmeaza sa aiba 5.000 de km lungime si va traversa o buna parte a Balcanilor. Gazoductul South Stream, initiat de Gazprom, urmeaza sa aduca gaze naturale din Caucaz pentru pietele occidentale. Un jurnalist bulgar a mers pe traseul preconizat al conductei si a constatat ca, cel mai adesea, comunitatile locale par nerabdatoare sa se alature proiectului ambitios al Rusiei, in ciuda riscului de a-si creste dependenta energetica fata de Moscova.
„Avem deja destule probleme ecologice”, spune Ivan Gebrev, un lucrator hotelier din Pasha Dere, din apropiere de Varna, oras la Marea Neagra. „Daca conducta South Stream va trece pe aici, va fi sfarsitul afacerilor noastre”.
Cu o zi inainte, plaja de la Pasha Dere, aflata aproape de locul unde se preconizeaza constructia conductei South Stream, fusese poluata de o deversare. Desi nu are legatura cu conducta South Stream, Gebrev spune ca asta e de rau augur. „Nu este prima oara cand se intampla asta”, spune el cu amaraciune. „Dar nimeni n-a fost niciodata amendat. Bineinteles, afacerile noastre sunt nesemnificative in comparatie cu asa-numitele interese strategice ale statului”.
Obiectul supararii lui Gebrev este ideea unei conducte de gaz care va transporta gaz natural din Rusia catre Italia, via Bulgaria, Grecia, Serbia, Ungaria si Slovenia. Proiectul dateaza din iunie 2007, cand compania italiana de energie Eni a semnat un memorandum cu Gazprom din Rusia.
In timp ce soarta proiectului South Stream se discuta intre guvernele europene si companiile implicate, comunitatile care traiesc de-a lungul rutei acestei conducte sunt incet-incet atrase de eventualele efecte. Unii, precum Gebrev, se tem de impactul asupra mediului si de saracirea mijloacelor lor de trai. Dar dupa ce am mers 5.000 de km pe ruta acestei conducte, am descoperit ca multi oameni vad in ea un mare avantaj economic.