Guvernul a redus contributiile pentru asigurari sociale (CAS) in 2008 in trei trepte, respectiv cu 2,2 puncte in luna ianuarie si 2,3 puncte in luna decembrie pentru angajatori, la care s-a adaugat o micsorare de 1,5% la contributiile platite de angajati pentru sanatate si somaj, operata in luna iulie.
In prezent, CAS-ul total este de 27,5%, cel platit de angajatori de 18%, iar cel platit de angajati de 9,5%. Contributiilor pentru asigurari sociale li se adauga contributia pentru asigurarile de sanatate datorata de angajator de 5,2% si cea pentru somaj - de 0,5%. Angajatii contribuie cu 5,5% la sanatate si cu 0,5% la fondul de somaj. In total, contributiile pentru asigurari sociale, sanatate si somaj se ridica la 39,2%.
Reducerea contributiilor la asigurari sociale face parte din calendarul de relaxare fiscala al Guvernului, care a urmarit, printre altele, o "albire" a pietei muncii, in conditiile in care munca la negru atinge in continuare cote ridicate, iar angajatorii se plang de povara contributiilor pentru asigurari sociale.
Autoritatile au mai operat diminuari ale contributiilor sociale, dar din 2004 reducerile au fost facute numai la contributia platita de angajatori, in 2008 fiind operata prima diminuare din ultimii ani de care beneficiaza si salariatii.
Contributiile platite de salariati sunt acum de 9,5% pentru asigurarile de pensii, 6,5% la asigurarile de sanatate si 1% pentru fondul de somaj, adica 17% cumulat.
"Efectul colateral al reducerii CAS este reducerea muncii la negru, prin usurarea sarcinii angajatorilor si a angajatilor, in conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre fiscalitatea ridicata", a explicat la momentul reducerii din luna iulie fostul ministru al muncii Paul Pacuraru. El spunea ca, desi reducerea nu poate fi considerata suficienta, atat a permis bugetul.
De la 1 decembrie, angajatorii p