Prima jumatate a acestui an a stat sub semnul cresterilor salariale dictate de deficitul de oameni. Dupa ce in primele noua luni angajatorii s-au plans ca prima intrebare pe care o pun candidatii la interviuri este "Ce salariu imi dai?", incepand cu luna septembrie au aparut primele semnale cu privire la o incetinire a ritmului de crestere al salariilor ca urmare a crizei economice.
Temerile angajatorilor si ale specialistilor in resurse umane nu s-au reflectat insa in statistica din ultimele luni. Salariul mediu net a continuat sa creasca si in octombrie, pana la 1.327 de lei (circa 355 de euro), cu 22,4% peste nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Calculata in euro, cresterea salariului mediu net din octombrie a fost de numai 9,5% fata de octombrie 2007.
In ultimii doi ani, salariile din mediul privat au crescut cu doua cifre - 14% in 2007 si 15% in 2008 - insa din cauza ratei inflatiei de aproximativ 6,7% din ambii ani, cresterea reala a salariilor a fost de 7- 8%, potrivit datelor centralizate de compania de consultanta si audit PicewaterhouseCoopers (PwC).
In industrie, muncitorii calificati au avut salarii cu 20% mai mari fata de anul trecut in 2008, in timp ce in retail angajatii cu pozitii de executie din magazine (casiere, lucratori comerciali etc.) au primit salarii in crestere cu 30% comparativ cu 2007, arata datele studiului salarial Total Remunerations Survey, realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, unul dintre cei mai mari jucatori internationali de profil. Studiul Mercer a fost realizat in aprilie pe un esantion de 124 de companii, cea mai mare parte multinationale.
Doua dintre domeniile care au vazut o incetinire a ritmului de crestere al salariilor sunt cel financiar-bancar si IT&C, unde salariile au avansat cu doar 11-12%,