Unu din zece oameni din întreaga lume nu va mai primi la fel de mulţi bani de la cei plecaţi să lucreze peste hotare. Sursa: Reuters
Sume enorme de bani circulă, zilnic, în lungul şi în latul globului, dinspre muncitorii imigranţ i în diferite ţări ale lumii, care trimit către familiile lor o parte din banii pe care îi câştigă. Aceste valuri de valută susţin o zecime din populaţia planetei, însă criza financiară ar putea opri mecanismul de suport financiar al familiei, relatează BBC News.
Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, valoarea acestor remiteri, deseori invizibile în cifrele transferurilor oficiale, se situează undeva între 350 şi 600 de miliarde de dolari (250-430 miliarde de euro) pe an. Cifra exactă este foarte greu de estimat, deoarece banii sunt trimişi atât pe căi uşor de urmărit, cum ar fi băncile, cât şi cu ajutorul brokerilor neoficiali sau în plic, prin alţi călători.
Remiterile, tot mai puţine
„Am fost în Doha şi am discutat cu un bărbat din Djibuti, care câştigă aproximativ 500-600 de dolari pe lună, din care 300 de dolari îi trimite familiei“, spune economistul Dilip Ratha, şeful echipei din Banca Mondială care studiază aceste fluxuri de bani, cunoscute ca remiteri.
„Toţi banii care nu sunt cheltuiţi sunt trimişi acasă. Acelaşi lucru se întâmplă cu imigranţii pakistanezi în Madrid, cei din Bangladesh în Austria sau cei din El Salvador în Washington“, susţine el.
Remiterile din străinătate s-au majorat simţitor în ultimii ani, în unele zone atingând un ritm de 30% pe an. Însă rata creşterii s-a redus dramatic în ultima perioadă.
Pentru 2009, Banca Mondială estimează că sumele trimise acasă de cei 150 de milioane de muncitori în străinătate vor scădea cu 1%.
„Suntem foarte îngrijoraţi că remiterile nu vor creşte în următorii ani din cauza crizei