Cazurile de animale având carnea infestată sunt în creştere faţă de anii precedenţi
Târgumureşenii preferă, mai nou, să cumpere carnea din magazin. Aceasta are legătură şi cu faptul că oamenii nu mai au voie să sacrifice porci între blocuri.
Sacrificarea porcului pentru consum propriu este permisă şi în acest an la modul tradiţional, prin respectarea unor condiţii sanitar veterinare şi fără a pricinui chinuri animalului. Pe de altă parte, dacă în cele patru abatoare din judeţ examinarea cărnii este asigurată permanent, acelaşi lucru trebuie făcut obligatoriu şi în gospodării, spre a se descoperi cazurile de trichină. Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare Mureş, Ioan Rusu, până acum au fost depistate 19 cazuri în Mureş, din care 9 la porc domestic, 2 la mistreţ şi oarecum surprinzător, 8 la urs. Oricum, la porcul domestic numărul cazurilor de infestare la este în descreştere semnificativă, cu 10 cazuri faţă de anul precedent. „După tăiere, mostrele de ţesut se aduc la circumscripţiile sanitar-veterinare din cele 102 comune din judeţ, împreună cu, o noutate în acest an, crotalia individuală a animalului, pentru ca acesta să fie radiat din evidenţe. Şi tot în premieră, la sediul Direcţiei Sanitare timp de două zile, au fost instruite 496 persoane, acei măcelari ce obişnuiesc să taie porcii în comunităţile din care aparţin”, a declarat Ioan Rusu.
Oamenii preferă să cumpere carnea
Efectivul total de porci existent în gospodării este în jur de 150.000, din care e de presupus că se vor sacrifica, în decembrie, cu circa 40.000, mult mai puţini decât în alţi ani. Asta deoarece populaţia preferă să cumpere de la magazin carnea, ceea ce nu înseamnă că nu îşi poate face cârnaţ, caltaboş ori sângerete acasă. Sistemul vechi în care o persoană ţinea trei porci, dintre care unul pentru consum propriu şi alţi doi pentru vânzare nu mai funcţi