Pentru că sacrifică animalul cu cuţitul în curtea fermierilor, ei riscă amenzi de mii de euro. Chiar dacă se află la mii de kilometri de ţară, unii dintre românii din Spania şi Italia sacrifică porcul ca acasă, chiar dacă riscă amenzi de până la 6.000 de euro. Decembrie reprezintă pentru românii stabiliţi în afara graniţelor ţării luna tradiţiilor, a amintirilor şi a reuniunilor familiale. Una dintre tradiţiile căreia unii conaţionali i-au rămas fideli este tăierea porcului.
În Spania, nu mai există de ani de zile coteţele din spatele casei în care se creşteau porcii sau găinile, acestea fiind înlocuite de ferme. Doar în unele sate uitate se mai păstrează tradiţiile, locuri pe care le-au descoperit şi românii.
Pârlit cu paie şi lemne în Teruel
An de an, unii români cumpără porci de Crăciun, unii de la ferme, iar alţii de la particulari.
„Înainte mergeam şi cumpăram de la fermă, îi aduceam în oraş şi îi preparam în spatele casei. Însă anul acesta l-am cumpărat de la un spaniol din Teruel, spre care ne-au îndrumat alţi prieteni.
Preţul este mai mic şi carnea, mai bună”, spune Mihai Solomon, 36 de ani, originar din Târgovişte, rezident în Castellon.
Un kilogram de carne “în viu” costă între 0,8 şi 1,5 euro, faţă de 2 euro preţul de la fermă, iar avantajul este acela că românii pot să pârlească şi să prepare porcul chiar în curtea vânzătorului.
„Am rămas uimit când ne-au dat paie şi lemne pentru a-l pârli, iar apoi l-au tranşat cu noi şi ne-au dat toate cele necesare pentru curăţare şi ambalare. Noi ne aşteptam să-l tăiem şi să-l aducem acasă. Nu aveam nimic la noi”, a adăugat Mihai.
Mămăligă şi vin fiert
Astfel, soţii Solomon, alături de Alina şi Bogdan Constantin, şi-au pus şorţurile împrumutate de la vecinii spanioli şi s-au apucat de treab