Eroziunea dentara este o leziune necavitara si este definita ca fiind o pierdere de substanta dura dentara cauzata de un proces chimic si nu de bacterii. “Un mar pe zi tine doctorul la distanta” spune o vorba veche, însa cercetatorii ne asigura ca nu e vorba despre dentist. si asta pentru ca smaltul dintilor este afectat în mare masura de alimente considerate a fi sanatoase, printre cele mai nocive fiind fructele proaspete.
Chiar daca dintii nostri sunt constituiti din materiale foarte dure si rezistente precum smaltul apoi dentina dedesubt, ei pot fi victimele unor procese de pierdere a acestor substante prin diferite mecanisme de actiune. Astfel, pierderea substantelor dure dentare se face printr-un proces chimic, sub actiunea unui acid, procesul purtând denumirea de eroziune dentara. Persoanele afectate sunt cele care au o dieta bogata în sucuri acidulate, chiar si sucuri de fructe, otet si fructe poroaspete.
Persistenta mediului acid în cavitatea bucala contribuie la aparitia eroziunilor. În mod normal saliva are capacitatea de a tampona aciditatea si a restabili valoarea initiala a pH-ului.
Daca însa alimentele cu continut bogat în acizi sunt consumate în cantitati excesive, mecanismele naturale de restabilire a pH-ului se epuizeaza si creste riscul de demineralizare a smaltului. Dietele vegetariene si curele ce contin fructe în cantitati mari favorizeaza la rândul lor dizolvarea substantelor dure dentare. S-a dovedit ca si bauturile energizante consumate mai ales de tineri afecteaza sanatatea dintilor din cauza capacitatii de a mentine scazut pH-ul gurii care joaca un rol important în eroziunea dentara.
Mai mult decât atât si modul de a mânca sau a bea poate fi daunator. Astfel, bauturile acidulate se recomada a fi consumate cu paiul pentru ca lichidul sa nu ia contact direct cu dintii. De asemenea, acoperirea fripturilor ori salatelor