Dupa ce ani de zile s-a vorbit despre caracterul inofensiv al ingrasamintelor bazate pe nitrati, folosite intensiv in agricultura, inclusiv in Timis, zilele trecute s-a publicat in Monitorul Oficial lista zonelor "vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole". Timisul are zeci de localitati vulnerabile la poluare cu nitrati, potential cancerigeni. Doua cesti de apa infestata cu nitrati, baute de un copil sub trei ani, pot duce la decesul acestuia, spun specialistii Institutului de Cercetari Alimentare. "Efecte colaterale" ale agriculturii intensive
Dupa ce ani de zile s-a sugerat, dinspre Ministerul Agriculturii, ca poluarea cu nitrati proveniti din activitati agricole e nesemnificativa, autoritatile guvernamentale par sa-si fi revizuit brusc atitudinea. Pe 18 decembrie a fost publicata in Monitorul Oficial Lista localitatilor, pe judete, unde exista surse de nitrati din activitati agricole. Timisul e fruntas pe aceasta lista, cu peste 90 de zone vulnerabile la poluarea cu nitrati.
Lista va fi revizuta peste patru ani, in decembrie 2012, cand Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului, impreuna cu Administratia Nationala "Apele Romane" vor reverifica zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole, la nivel de cadastru agricol, si vor intocmi hartile cu aceste zone.
"In cantitati mari, nitratii au intr-adevar efecte nocive asupra sanatatii. Totusi, nu cred ca Timisul e unul dintre judetele unde s-au folosit excesiv de multi nitrati in agricultura. Pe de alta parte, ingrasamintele - pentru ca ele sunt sursa poluarii cu nitrati - sunt indispensabile agriculturii", spune Paul Parsan, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Timis.
Deputatul Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii spune ca poluarea cu nitrati, in Timis, e mai degraba una "istorica