Majoritatea companiilor din Cluj care detineau puncte de productie in zona centrala au anuntat ca vor reloca fabricile pentru a face loc unor proiecte imobiliare, rezidentiale sau comerciale. Chiar daca multe din aceste companii intentionau sa finalizeze mutarea capacitatilor de productie în acest an, criza financiara impinge procesele de relocare în 2009.
Potrivit directivelor impuse de Uniunea Europeana si asumate de statul roman, toate fabricile din interiorul oraselor sunt obligate sa lucreze cu linii tehnologice nepoluante. În aceste conditii, companiile care detineau facilitati de productie in zonele urbane erau obligate fie sa investeasca in linii tehnologice moderne, fie sa isi reloce activitatile in zonele industriale de la marginea sau din afara oraselor. Aceasta tendinta, cuplata cu explozia de pe piata imobiliara, a convins multe companii sa transforme fostele fabrici în proiecte imobiliare.
Oamenii de afaceri clujeni Octavian si Calin Buzoianu, proprietarii singurului hotel de 5 stele din Cluj-Napoca, anuntau ca în acest an intentioneaza sa finalizeze relocarea facilitatilor de productie de pe ultima locatie a fabricii de dulciuri Feleacul si sa demareze aici constructia unui proiect imobiliar.
„Ca orice dezvoltator imobiliar si noi suntem afectati de criza financiara. Intentionam sa dezvoltam acest proiect concomitent cu relocarea capacitatilor de productie ale fabricii Feleacul în Sibiu, însa în prezent fabrica este relocata partial. Credem ca începand de anul viitor vom putea demara lucrarile de constructie a proiectului imobiliar Resident Park’’, a declarat pentru ZF Transilvania Calin Buzoianu, unul dintre proprietarii hotelului de cinci stele Opera Plaza.
In luna august a acestui an, oamenii de afaceri clujeni spuneau ca autorizatiile de constructie a ansamblului Resident Park au fost obtinute si ca vor trece la real