Oligarhii rusi incearca sa obtina 78 miliarde de dolari (55,6 mld. euro) sub forma de imprumuturi din partea autoritatilor de la Kremlin pentru a putea depasi criza financiara, oferindu-i primului-ministru al tarii, Vladimir Putin, oportunitatea de a intari controlul guvernului asupra celor mai mari companii ale tarii, scrie Bloomberg.
La numai 12 ani dupa ce oligarhii au dobandit controlul asupra industriilor fostei Uniuni Sovietice prin "salvarea" guvernului, a venit acum randul guvernului sa-i sustina pe acestia.
Peste 100 de lideri de business incearca sa obtina credite de la Putin si administratia presedintelui Dmitri Medvedev avand in vedere ca firmele din Rusia au de onorat obligatii externe de 110 miliarde de dolari (78,5 mld. euro) ce vor ajunge la scadenta anul viitor, conform bancii centrale, dublul datoriilor din Brazilia, India si China. Oligarhii, ale caror datorii internationale s-au triplat in ultimii trei ani, ofera pachete de actiuni drept garantie pentru sprijinul guvernului dupa ce au fost sever afectati de reducerea preturilor la materii prime si marfuri si de cea mai dramatica depreciere a rublei de la defaultul Rusiei din 1998.
Putin ii sustine deja pe miliardarii Roman Abramovici si Oleg Deripaska si analizeaza cererile venite din partea lui Dmitri Pumpianski de la producatorul de tevi TMK (cu operatiuni in Romania), a lui Alexei Mordasov de la Severstal si Vladimir Ievtushenkov de la AFK Sistema.
"Unii dintre acestia isi vor pierde cu siguranta proprietatile, fie catre stat, fie catre investitori", a declarat Alexander Lebedev pe 8 decembrie, cu 11 zile inainte ca Deutsche Bank sa ceara rambursarea anticipata a unui credit garantat cu 3% din participatia de 29% a ZAO National Reserve detinuta in cadrul Aeroflot. "S-au imprumutat prea mult, iar vanzarile companiilor lor sunt in scadere", arata Lebedev.
Oligarhii,