» Complexul "Dragonul Rosu" din Bucuresti este invadat zilnic de peste 10 mii de clienti din Romania si din tarile din jur, ademeniti de preturile fara concurenta practicate de chinezi.
» Evaziunea fiscala este la ea acasa in bazarul de la marginea Capitalei. Din patru comercianti, doar unul a fost de acord sa-i dea reporterului "Romaniei libere" factura pentru marfa cumparata.
» Hainele, incaltamintea si produsele specifice sarbatorilor de iarna sunt in zilele acestea cele mai cautate si vandute marfuri. Impodobirea unui pom de Craciun numai cu produse de la chinezi costa 20 de lei, pret in care este inclus si un brad artificial.
Viata comerciala din complexul Dragonul Rosu incepe in jurul orei 2 noaptea, cand sosesc din aproape toate colturile tarii sute de microbuze si autocare. Multe dintre acestea au numere de inmatriculare din Bulgaria, Moldova, Cehia, Polonia sau chiar Ungaria. Autobuzele sunt pline cu straini care vin la Bucuresti atrasi de faptul ca aici preturile la marfurile chinezesti sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana.
La 4 dimineata preturile sunt cele mai mici
Comerciantii chinezi incep sa apara pe la ora 4 dimineata. Isi asaza cu grija marfa pe tarabe si asteapta clientii. Acesta este si momentul zilei in care preturile la produse sunt cele mai mici. Este ora cand in general vin angrosistii, cei care cumpara uneori containere intregi de haine si incaltaminte, vase din plastic, jucarii, instalatii de pom etc. La ora 5 in complex apar "buticarii", adica micii comercianti care au magazine si chioscuri prin diverse colturi ale tarii, pe care le aprovizioneaza din Dragonul Rosu. Buticarii pot fi recunoscuti dupa sacosele imense pe care le trag dupa ei, in care ar putea incapea lejer doua persoane. Acestia se opresc in fata tarabelor, discuta cu chinezii, negociaza pentru fiecare produs, du