Răul „de a doua zi“datează de pe vremea apariţiei consumului de alcool, din Epoca de Piatră. Mahmureala, alături de răceala obişnuită sau durerile menstruale, e o maladie pe cât de răspândită, pe atât de dificil de tratat. Medicii nu i-au găsit nici până azi leacul. Când te trezeşti, primele momente sunt de confuzie; însă, în următoarea secundă, te întrebi dacă eşti întreg. Durerea de cap e cumplită, stomacul ţi-l simţi ca pe cuva unei maşini de spălat la turaţie maximă, ochii te dor la cea mai mică rază de lumină şi ai o depresie de zile mari şi, în general, ai senzaţia că te afli pe patul de moarte. Aha, acum e clar: cât dracu’ am băut aseară?
O „boală“ scumpă
Orice şofer de pe lumea asta e conştient de riscurile conducerii sub influenţa alcoolului; mult mai puţini sunt cei care îşi dau seama de efectele unei mahmureli severe.
Potrivit unui studiu al medicului Jeffrey Wiese, costurile suportate de economia americană din cauza mahmurelii - absenteism, slabă performanţă la locul de muncă - se ridică la 148 miliarde de dolari pe an. Efectele alcoolului asupra organismului depăşesc cu mult termenul la care beţia dispare.
Mahmureala se instalează atunci când alcoolul ingerat este eliminat, în cele din urmă, din organism, adică atunci când nivelul alcoolemiei revine la normal. Nocivitatea mahmurelii se datorează produşilor secundari secretaţi de organism în procesul de metabolizare a alcoolului.
Populaţii sensibile
Toate băuturile alcoolice conţin două tipuri de alcooli: etanol (în cea mai mare pondere) şi metanol. Acesta din urmă este şi cel mai periculos, deoarece este descompus în formaldehidă (acelaşi compus chimic folosit la îmbălsămare) şi acid formic (foarte toxic).
Alcoolul acţionează şi asupra unei glande numite hipofiză, blocând secreţia unui hormon responsabil